Skip to content Skip to footer

İbrahim KARAOĞLU

1958 yılında Ankara’da doğdu. Coğrafya ve Psikoloji öğrenimi gördü.
İlk öykü  kitabı “Dalga Dibe Düştü” 1985’te yayınlandı.
Cumhuriyet, Hürriyet, Güneş, Siyah Beyaz, Birgün gibi gazetelerde ve Varlık, Dönemeç, E Dergisi, Gösteri, Bilim ve Sanat, Somut, Artist, Dünyanın Öyküsü, Bavul gibi dergilerde yazıları yayınlandı.
TRT1 ve TRT2’de (Stüdyo Ankara, Düşleri Boyamak) ve TRT Türkiyenin Sesi Radyosunda (Bavulum Dolu Sanatla) adlı kültür sanat proğramlarında danışmanlık ve sunuculuk yaptı.
İkinci öykü kitabı “Gölgeler ve Yelkovan” 2014’te Orhan Kemal Öykü Ödülü (2.’lik) aldı. Altın Koza Film Festivali “Yılmaz Güney Film Öyküsü Ödülü”, Samim Kocagöz Öykü Ödülü, Tarık Dursun K. Öykü Ödülü, Orhon Murat Arıburnu Film Öyküsü Ödülü gibi ödüllerin yanı sıra şair Ahmet Erhan’la birlikte senaryosunu yazdığı “Büyük Sinbad” adlı kısa film 3. Ankara Film Şenliği Ödülü’nü aldı. Yurtışında: Lucien Rama, Barbara Lips Kant gibi yazarlarla ortak kitapları ve Hong Kong’da Çince, İngilizce yayınlanmış kitabının dışında küratörlüğünü yaptığı çok sayıda uluslararası sergiler için yazdığı kitap ve katologları bulunmaktadır. “Salvador Dali- Zodyak/Pantagruel” sergisinin küratörlüğünü yaptı. Alman Prof. Dr. Hans Zilch’in sahibi olduğu el konseptli resim ve heykellerden (Picasso, Dali, Rodin, Bazalist vb. 250 sanatçının yapıtlarıyla) oluşan “Ellerin Büyüsü” sergisinin küratörlüğünü yaptı. Modern Avrupa’nın ilk romanı kabul edilen Don Kişot’un yazarı Miguel De Cervantes ölümünün 400. yılında, Goslar Modern Sanatlar Müzesi’nin Don Kişot Evi’nde yer alan dünyaca ünlü koleksiyonu Türkiye’ye getirerek, müze müdürü Bettina Ruhrberg’le birlikte küratörlüğünü yaptı.1950 sonrası çağdaş Avrupa resmine yön veren ve “Zero Sanat Hareketi”ni başlatan sanatçıların eserlerinin yer aldığı Ernst August Quensen’in koleksiyonundan seçtiği çok özel resimlerden oluşan “Dünyanın Renkleri” sergisinin küratörlüğünü yaptı. “Devrim Erbil/Şiirsel Soyutlamalarla İstanbul” sergisinin küratörlüğünü yaptı ve kitabını yazdı. Leonardo da Vinci’nin 500. ölüm yıldönümünde “Leonardo Da Vinci’ye Saygı” konseptiyle Fransa ve Türkiye’de gerçekleştirilen sanat projesinin küratörlüğünü yaptı.

Seçici Kurulunda Yer Aldığı Ödüller:

– Orhon Murat Arıburnu Film Öyküsü Ödülü (4 Yıl)
– Peker Sanat Ödülleri (3Yıl)
– “Akdeniz Edebiyat Günleri Öykü Ödülü” (9Yıl)